1

Hengerelt aszfaltozás


A hengerelt aszfaltozás a legelterjedtebb aszfalt típus, számos megrendelői igény esetén nyújt gyors és költséghatékony megoldást. A jelentős forgalom, illetve a nagy súlyterhelés már önmagában is a hengerelt aszfaltfelület alkalmazását indokolja. Ebbe a kategóriába sorolandók például az utak, ipari parkok, telephelyek, parkolók. Továbbá a járdák, iskolaudvarok, sportpályák és gazdasági épületek burkolása során is ez az aszfaltozási technológia javasolt. Fontos előnye az öntött aszfalttal szemben, hogy napsütés hatására nem lágyul meg. 

A munka folyamán, mint ahogy elnevezésében is benne van, a meleg aszfaltot a már előre bitumen emulzióval kezelt felületen kézi erővel terítjük el, majd ezt követően jön a hengerelés vagy a lapvibrátorral történő tömörítés.

Rendkívül erős, időtálló felület. 


2

Öntött aszfaltozás

 

Az öntött aszfalt magasabb bitumentartalma miatt szilárdabb a hengereltnél, ugyanakkor közvetlen napfény hatására felpuhul. Alkalmazása ezért elsősorban olyan esetekben javasolt, amikor az aszfalt nincs közvetlen napfénynek kitéve. Az öntött aszfaltozás tökéletes megoldást kínál például hidak szigetelésére (a hengerelt aszfaltréteg alatt), mélygarázsok, illetve teremgarázsok aszfaltozására. Ezek mellett kiválóan alkalmazható kátyúk javítására, valamint bizonyos esetekben járdák aszfaltozásához. Mivel a terítés kézzel történik, így egyenetlen felületek esetében is jól használható. 

 

3

Mart aszfaltozás

 

A mart aszfalt részben újrahasznosított alapanyagból készül (felújítás előtt álló utak, autópályák elhasználódott aszfaltrétegeinek marógéppel eltávolított, majd ledarált anyaga), ebből adódóan a hengerelt aszfalthoz képest jóval olcsóbb megoldást nyújt.

Ugyanakkor az aszfalt kiválasztásakor érdemes azt is figyelembe venni, hogy a mart aszfalt esztétikai és élettartam szempontjából egyaránt elmarad a hengerelt aszfalttól. Ezt a fajta megoldást előszeretettel alkalmazzák magán-, bekötő- és mezőgazdasági utak, kapubejárók, valamint udvarok esetében, emellett parkolók sár- és latyakmentesítésére valamint térburkolásra.